fbpx

Smerter etter BTX-slutt

Publisert av Hodepine Norge den

Overgang til ny medisin

Det siste halvåret har mange fått anledning til å starte med CGRP-hemmere, og da slutter noen samtidig med botulinumtoksin.
Flere medlemmer har kontaktet oss med spørsmål om hvorfor de opplever smerter i hode/nakke etter BTX-slutt. Noen er bekymret for om det kan være avvenningssymptomer.  

Om dette sier legene i fagrådet følgende:

Migrenesmerter

botulinumtoksin er ikke et vanedannende middel og vil ikke i seg selv gi avvenningssymptomer. Men når man slutter med botulinumtoksin, kan migrenesymptomene komme tilbake. Det er jo ikke slik at botulinumtoksin kurerer kronisk migrene, den virker kun smertelindrende så lenge man er under behandling. 

Muskelsmerter

På den andre siden kan muskelsmerter som oppstår når botulinumtoksin-effekt går ut, være relatert til at muskler aktiveres igjen. Dette vil kanskje være vanligst hos de som har brukt BTX lenge.
Selv om BTX mot migrene virker primært ved påvirkning av sensoriske (føle-)nerver, blir også muskler påvirket. Muskler som ikke har vært aktive på lenge, vil kunne gi smerter når de aktiveres igjen. Dette vil sannsynligvis være forbigående.

Oppsummert kan det altså være to ulike grunner til smerter etter å ha sluttet med botulinumtoksin:  
1. Sykdommen gir migrenesmerter igjen, etter at de har vært dempet av BTX.
2. Muskler som aktiveres etter å ha vært BTX-påvirket, kan gi muskelsmerter hos noen.

Migrene endrer seg gjennom livet

Migrene er en dynamisk sykdom som endrer seg gjennom livet. Hvis man opplever forverring etter å ha sluttet med botulinumtoksin, bør det vurderes å starte behandlingen igjen.  

Har du spørsmål etter å ha lest dette?  Da er du velkommen til å spørre legene i fagrådet. De svarer deg på chat:

Navnet vi bruker på dette legemiddelet

Googles annonseverktøy lar oss ikke bruke merkeverenavnet til botulinumtoksin. Slik bruk er reservert for apotek. Derfor må vi benytte andre varianter av navnet på medisinen. Vi veksler mellom forkortelsen BTX og botulinumtoksin som er navnet på virkestoffet.