fbpx

NTNU er Norges mest hodevennlige arbeidsplass 2021

Publisert av Anne Christine Poole den

Gratulerer til NTNU som Norges mest hodevennlige arbeidsplass i 2021

I høst la vi i pasientforbundet Hodepine Norge ut på leting etter Norges mest hodevennlige arbeidsplass. Hvor er det best å jobbe når man lider av en hodepinesykdom?

Vinneren ble NTNU i Trondheim – nærmere bestemt økonomiseksjonen ved Det humanistiske fakultet.  De ble nominert av Ann-Kristin Haavik, som har sin arbeidsplass der, hvor hun jobber som prosjektøkonom.

Tine Poole, Juryleder og nestleder i Hodepine Norge, møter Ann-Kristin og lederen hennes Ståle Rønning, seksjonssjef ved økonomiseksjonen i fakultetsadministrasjonen:

Ståle kan fortelle at Ann-Kristin er en verdsatt medarbeider på NTNU. Jeg spør Ståle om han ville ha ansatt henne om han hadde viste hvor syk hun var, og uten å nøle svarer han at hun er en så dyktig medarbeider at det ville han helt klart ha gjort igjen. Ståle vet hva migrene er, for hans far har vært svært plaget av sykdommen.

Ann-Kristin Haavik og Ståle Rønning ved Humanistisk fakultet NTNU, mottar blomster og diplom av Tine Poole fra Hodepine Norge, for mest hodevennlige arbeidsplass 2021

Ann-Kristin forteller at hun er utdannet sykepleier, men at hun valgte å omskolere seg, mye på grunn av migrenen. Migrenen kom første gang i puberteten, men etter at hun fikk barn kom anfallene hyppigere og sterkere.

Hun jobber i full stilling, stortrives i jobben ved fakultetet, og føler seg både sett og forstått. Her er det åpenhet om sykdommen hennes. Ikke bare i seksjonen, men også oppover i systemet – helt til administrativ leder John Kamsvåg og dekan Anne-Kristine Børresen som også er informert.

God praktisk tilrettelegging

HMS-koordinator Karin Margrethe Hansen har bidratt med tilrettelegging på arbeidsplassen. Ann-Kristin har byttet kontor til et som ligger mer skjermet for gjennomgangstrafikk og støy fra gangen. Her er det vindu som kan åpnes for frisk luft og det er tilpassede møbler både her og på hjemmekontoret som også er fullt utstyrt med ekstra skjerm, ergonomisk rollermouse og tastatur, så det bare er å plugge inn PC`en hjemme.

«Jeg har også fått installert blendingsgardiner som demper det sterke dagslyset uten at jeg trengte å foreslå det selv. Lyset på kontoret kan dimmes. Jeg visste ikke en gang at dette var en mulighet, det var HMS-rådgiver som tilbød det.

Det er installert støyabsorberende plater på kontoret mitt. Jeg hadde ikke uttrykt at jeg plagdes noe særlig med støy på kontoret da jeg sitter der alene med mulighet for å lukke døren, men hos oss er det litt sånn at om de platene kan redusere migrenen om så bare med 5% så er det verdt det. Det kan jo være at man plages av dårlig akustikk uten at man egentlig merker det selv». 

Avdelingen har i utgangspunktet en åpen dør-politikk, men det er helt akseptert at Ann-Kristin lukker døren ved behov. Det er ikke nok med en fysisk tilrettelegging hvis man ikke blir forstått sier hun.

Selv før Koronapandemien hadde hun fast hjemmekontordag midt i uken noe som var en viktig avlastning for henne. Alle teknisk-administrativt ansatte ved NTNU har fleksitid.

Hjemmekontor

Nå har jeg mulighet til å ta hjemmekontor ved behov. Det er gull verdt på dager hvor jeg enten kjenner at migreneanfall kommer mens jeg er på jobb, eller på dager hvor jeg våkner med lett migrenehodepine som lar seg kombinere med jobbing foran PC.

Forståelse betyr alt

Ann-Kristin forteller at om hun sier fra til lederen sin at hun må gå hjem og ta resten av dagen på hjemmekontor, foreslår han ofte at hun heller logger av og tar en god pause til hodet blir bedre. Det er nok nettopp her Ståle utmerker seg sier hun. Jeg har alltid opplevd en enorm forståelse både fra leder og alle mine kolleger. Man kan jo lett føle seg som en byrde med en slik diagnose, og det gjør selvfølgelig jeg også innimellom – men det er kun i eget hode. Jeg har rett og slett verdens beste leder og uten han og resten av kollegaene hadde jeg helt sikkert ikke stått i full jobb i dag. I perioder har jeg måttet være sykemeldt over tid, men takket være forståelsen og tilretteleggingen kommer jeg meg alltid tilbake i 100% stilling.

NTNU betalte for medisin

Vi har hørt rykter om at denne arbeidsplassen ikke bare viser viktig forståelse og sørger for tilrettelegging i praksis, men også har betalt dyr medisin for sin ansatte.  Når vi spør om dette forteller Ståle at han hørte om en ny forebyggende migrenemedisin i 2018 da hans far prøvde medisinen og ble migrenefri med en gang. Ann-Kristin var mye dårlig på den tiden, og jeg tenkte at kanskje dette kunne hjelpe henne mens hun ventet på at de skulle bli tilgjengelig for individuell refusjon fra HELFO. Så da betalte vi for de månedlige sprøytene i en periode.  Det var en liten pris å betale fremfor at Ann-Kristin skulle være sykmeldt. Det var jo en vinn-vinn-situasjon for alle parter sier han.

Ann Kristin forteller at hun ble så glad og overrasket da hun fikk vite at arbeidsgiveren hennes ville betale for medisinene at hun brøt ut i gråt. Dette var noe jeg ikke en gang hadde tenkt var mulig sier hun. 

Juryen presiserer at dette ikke var med i kriteriene for kåring av hodevennlig arbeidsplass og dermed ikke har vært lagt vekt på i kåringen, men det fortjener allikevel hederlig omtale.

Håper prisen kan bidra til at flere får tilrettelegging

Min arbeidsgiver har virkelig fortjent tittelen Norges mest hodevennlige arbeidsplass, avslutter Ann Kristin.

Ståle er glad for at økonomiseksjonen ved HF, NTNU ble kåret som vinner, og håper at denne prisen kan bidra til at flere kan bli møtt med tilrettelegging og forståelse i fremtiden.

Gratulerer til NTNU, blomster og diplom er overlevert.

Flere var med og kjempet om prisen hodevennlig arbeidsplass

Dette er det første året prisen deles ut i Norge, og de tre andre som var med i toppen, og som fortjener hederlig omtale, var:

2. plass: Modum Bad, avd. villa Sana

3. plass: BUP Øyane Helse Bergen

4. plass: Holte

Hva er det som gjør en arbeidsplass hodevennlig?  

Det viktigste kriteriet av alle, er helt kostnadsfritt og alle kan få det til helt uavhengig av størrelse og økonomi.  Nemlig forståelse. 

Her er hele listen over kriterier som juryen har benyttet:

  • Forståelse (vektes tyngst)
  • Fleksibel arbeidstid
  • Tiltak for lysskjerming
  • Tiltak for lydskjerming
  • Mulighet og tilrettelegging for hjemmekontor
  • Betalt behandling/helseforsikring
  • Massasjestol/betalt fysio/trening

Husk å nominere din arbeidsplass! Utlysningen skjer i løpet av september hvert år og vinneren blir publisert i Hjerneuken i november.