Migrene og fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet kan forebygge migrene. Men når mange av oss samtidig opplever at pulsøkning trigger migreneanfall eller forverrer hodepinen, kan det være vanskelig å komme i gang med treningen.
Går det an å trene da, uten å bli verre? Kanskje klarer du ikke å unngå hodepinen 100%, særlig i starten – men det er god mulighet for å øke toleransen for fysisk aktivitet, og å bli bedre på sikt.
Start low, go slow
Da trenger du kunnskap om hvordan gå frem – fysioterapeut Emma Varkey gir i et foredrag i 2022 noen råd om hvordan du kan starte med fysisk aktivitet, og hvordan legge det opp.
(Foredraget var tilgjengelig i opptak en stund, men er dessverre ikke å få tak i lenger.)
Her er noen av rådene kort oppsummert:
- Start low, go slow (Start med lav intensitet, og øk sakte og forsiktig)
- Oppsøk gjerne en fysioterapeut og be om hjelp til å legge opp et migrenevennlig treningsprogram
- Ikke tren under migreneanfall. Da er det økt sjanse for forverring av hodepinen.
- Får du hodepine av pulsøkningen, ikke press deg, men stans på et moderat nivå. Så kan du prøve å øke intensiteten sakte for å venne deg til høyere terskel.
Trening og alvorlig kronisk migrene
Noen av oss har så alvorlig kronisk migrene at det i praksis aldri er anfallsfri. Når rådene går på å unngå trening under anfall, kan det oppleves lite relevant. Da vil vi anbefale å kontakte en fysioterapeut med kunnskap om migrene, og be om treningsråd som er tilpasset spesielt for din situasjon.
Som medlem i Hodepine Norge får du rabatt hos Nemus-kjeden og hos Atlasklinikken, som selv sier at de har hodepine som prioritert satsingsområde.