fbpx

Kiropraktor hos Nemus, Martin Herneblad-Due har master i hodepine

Publisert av Hodepine Norge den

Hodepine Norge samarbeider med Nemus-kjeden, som tilbyr medlemsfordel hos alle klinikkene i kjeden.

Vi har tatt en prat med Martin Herneblad Due, om hans mastergrad i hodepine, om praksisen ved Nemus i Asker og ved Sandvika nevrosenter. Vi har også spurt ham om hva han ville gjort hvis han var ny hodepinepasient.

Martin Herneblad-Due

Martin har jobbet som kiropraktor siden 2002, og forteller at han tidlig ble opptatt av hodepine:

Etter noen år i arbeid kom jeg i kontakt med legene Aud Nome Dueland og Tine Poole. Jeg og tre andre fra NEMUS sammen med Tine og Aud, arrangerte flere kurs om hodepine og nakkesmerter for allmennleger. Offisielt godkjente kurs av Legeforeningen. 

Nå driver jeg klinikken NEMUS Asker Sentrum, med 7 dyktige terapeuter. I tillegg jobber jeg ved Sandvika Nevrosenter, sammen med bl.a. Aud og flere andre erfarne og flinke nevrologer. 

Hva var årsaken til at du valgte temaet hodepine for masteroppgaven din? 

Etter flere år med stor interesse for hodepine, så jeg behovet for å lære mer. Grunnlaget vårt innen hodepine fra kiropraktorstudiet er i utgangspunktet godt, både innen undersøkelse, diagnostikk, og ikke-medikamentell behandling av de vanligste hodepineformene. 

Men det er over 200 forskjellige hodepinediagnoser, og svært mange av pasientene vi får besøk av har sammensatte plager med lang sykehistorie. Mange bruker medisiner mot plagene sine, og det kan vi i utgangspunktet ikke så mye om.

Medisinsk kunnskap om hodepinesykdommer

Masteren i hodepine ved Universitet i København er laget av og for nevrologer og denne utdanningen ga meg dypere innsikt diagnostikk, behandling og forebygging av langt flere former for hodepine. Både medikamentelt, ikke-medikamentelt og kombinasjoner av de to.

Når vi spør hvordan Martin ble interessert i temaet hodepine, sier han at hodepine er en av plagene som påvirker livskvaliteten aller mest for mennesker, på tvers av alle kulturer og verdensdeler. 

Hodepinesykdom gir ikke bare smerte

Hodepine handler ikke bare om smerte. Det er en “pine” som påvirker konsentrasjon, humør, søvn og mange andre faktorer i større grad enn flere andre smertetilstander. Mange hodepinepasienter går i mange år uten riktig diagnose og med feil oppfølging. Selv om vi ikke kan kurere, er det ekstremt meningsfylt å hjelpe de jeg kan.

Hva var de viktigste funnene i masteroppgaven din?  

I den vanlige arbeidsdagen min, er har jeg størst nytte av kunnskapen jeg har fått om diagnostisering av alle hodepinen til de som kommer til meg.
Klassifiseringen er svært oversiktlig, og ved å stille de riktige spørsmålene kan jeg med langt større trygghet treffe presis diagnose. Og som kjent, riktig behandling er avhengig av riktig diagnose.

Hvordan fant du en veileder som kan hodepine? 

Min masteroppgave handlet om nakkens innvirkning på posttraumatisk hodepine. Da falt valget på Henrik Schytz, som er en av de mest erfarne nevrologene ved Dansk Hodepinesenter innen post-traumatisk hodepine. Han har publisert en rekke artikler innen dette temaet.

Martin og kollega Jamie, ved Dansk hodepinesenter i København

Var det noe som overrasket deg i arbeidet med masteren? 

Det var oppløftende å se hvor sentral plass ikke-medikamentell behandling har i oppfølgingen av posttraumatisk hodepine. 

Selv om hodepinen til en pasient med posttraumatisk hodepine minner om migrene eller spenningshodepine og man velger tilsvarende medisin som hos en med lignende hodepine uten traume, er det ikke alltid medisinen har samme effekt. Svært mye handler om riktig eksponering til fysisk og mental belastning, i tillegg til øvelser og behandling.

Større trygghet i møte med pasienter og med andre fagpersoner

Når vi spør Martin om hvilken nytte han har fått av kunnskapen, forteller han at masteren har gitt ham oppdatert kunnskap om diagnostikk, behandling og forebygging, både medikamentelt og ikke-medikamentelt. 

-Det gir meg større trygghet i å foreslå en målrettet behandlingsplan for både den vanlige og den komplekse hodepinepasienten. 

Kunnskap som gir mer tverrfaglighet

Dialogen med fastlegene og nevrologene er nå også enklere fordi jeg har fått en bred kunnskap om medisinering. Dersom jeg ser at en pasient har behov for å endre medisiner kan jeg anbefale det til legen, og har frem til nå kun møtt positiv respons på det. 

Kunnskapen jeg har fått gjennom masteren har sånn sett medført en større grad av tverrfaglighet. Det er svært positivt for hodepinepasientene at vi kan bidra til å hindre kronifisiering av hodepine allerede i primærhelsetjenesten.

Hvor og med hva jobber du nå? 

Jeg jobber ved NEMUS Asker Sentrum 4 dager i uka. Klinikken har kiropraktorer, fysioterapeuter og en osteopat. Her ser vi alle former for muskel- og skjelettplager, men jeg har en hovedvekt av pasienter med hodepine, kjeveplager og nakkesmerter.  Pasientene kommer direkte til oss eller er henvist fra fastleger, nevrologer, fysioterapeuter, kiropraktorer og tannleger. 

Hver onsdag er jeg på Sandvika Nevrosenter, en veletablert klinikk med nevrologer og høy kompetanse på hodepine.

Er det mange av pasientene du møter som har hodepine? 

I løpet av de siste 3-4 årene har det blitt en økende andel av hodepinepasienter i Asker, og særlig den siste tiden ser jeg mest pasienter med hodepine, og hodepinerelaterte plager. I Sandvika har nærmere 100% av pasientene mine hodepine.

Hva slags hodepinetyper ser du på kontoret? 

Både på Nemus i Asker og på Sandvika nevrosenter ser jeg mest migrene, spenningshodepine, posttraumatisk hodepine og hodepine relatert til spenninger i nakke, skuldre og kjeve.

Hvis du var hodepinepasient

Med det du vet nå – Hvis du var en pasient med udiagnostisert tilbakevendende hodepine, hvordan ville du gått frem for å få god hjelp?

Det er svært viktig å få hjelp til en tilbakevendende hodepine tidlig, før den blir kronisk. De fleste episodiske hodepiner kan håndteres i primærhelsetjenesten. 

Hvis ikke fastlegen eller din lokale kiropraktor eller fysioterapeut har kompetanse innen hodepine, ville jeg funnet frem til en med ekstra interesse for, og utdanning innen hodepine.

Husk at det er mulig med videokonsultasjoner 

Om du ikke bor i et område med nødvendig kompetanse, er det flere behandlere og nevrologer som tilbyr videokonsultasjoner. Et alternativ er å komme fysisk for førstegangskonsultasjon, og så følges opp med video etter hvert.

Viktig med riktig diagnose

Riktig hjelp krever riktig diagnose, og her er klassifiseringssystemet ICHD-3 genialt. Optimalt bør du ha ført en hodepinekalender i 3 måneder for å få stilt riktigst mulig diagnose, men dette er ikke en forutsetning for å komme i gang med vurderingen. 

Under førstegangskonsultasjonen ønsker vi at pasienten beskriver hvor smertene er, intensitet, beskrivelsen av smertene, varighet av hvert anfall, hyppighet, forverrende og forbedrende faktorer, ledsagende symptomer som kvalme, lys- og lydskyhet etc, sykehistorie, traumer (skader), hvilke behandlingsformer som er forsøkt, både medisinsk og ikke-medisinsk, bare for å nevne noe. 

Deretter gjør vi en klinisk undersøkelse, der vi blant annet utelukker nevrologiske tegn og utfall, og ser etter punkter som kan reprodusere symptomene. Enkelte ganger er det nødvendig med henvisning til MR eller CT av nakke, hodet eller andre relevante strukturer. 

Din sykehistorie og bakgrunnsinformasjon er viktig

Det du forteller om sykehistorien din og undersøkelsene vi gjør, peker oss i retning av en riktig diagnose tidlig i prosessen. Men noen ganger trenger vi at du fører hodepinekalender i 3 måneder for å kunne bekrefte om hodepinen din er kronisk eller ikke. Det kan ha stor betydning angående hva slags behandling som er best for deg.

Hvis vi går ut ifra at den tilbakevendende hodepinen er en normal hodepine som migrene eller spenningshodepine, er den ofte relatert til triggere man kan påvirke, men slett ikke alltid. 

Enkelte har forverring relatert til menstruasjonssyklus, andre til stress på jobb eller privat. Mange har påvirkning fra samtlige faktorer, og det er ikke alltid så lett å luke ting bort. Men hodepinen vender lettere tilbake når terskelen er lav. Hvis det ikke er så lett å fjerne triggerne, må vi jobbe for å øke toleransen. 

Trening kan forebygge og hjelpe

Svært mange har god effekt av veiledet trening, både kondisjon, styrke og avspenning. Enkelte trenger ikke-medikamentell og/eller medikamentell behandling i tillegg. Det gjør at terskelen for å få hodepine blir høyere, selv om triggerne fortsatt er tilstede. 

Vi finner en modell som er realistisk å integrere i en hektisk hverdag, og det blir ikke lagt opp til et skremmende regime. Tvert i mot, kan det være enkle øvelser og tiltak som reduserer hyppigheten av hodepinen.

Medlemsfordel hos Nemus-kjeden

Husk at du som er medlem i Hodepine Norge får medlemsfordel hos Nemus, både ved Martins klinikk i Asker, og ved alle de andre klinikkene rundt i landet.

 

Kategorier: Leve med sykdom