fbpx

Behandling av migreneanfall

Riktig anfallsbehandling kan hindre forverring over tid.

Riktig behandling av migreneanfall kan bidra til at du får færre hodepinedager. 

Målet med anfallsbehandlingen er å stanse anfallet helt, eller redusere intensiteten og varigheten av anfallet. 

Riktig anfallsbehandling kan også gi mindre risiko for at episodisk migrene utvikler seg til kronisk

Et migreneanfall er en nevrologisk prosess i hjernen

Prosessen bør stoppes før den kommer for langt. Dr. Tine Poole pleier å sammenligne det med en snøball som ruller nedover. I begynnelsen er den liten og ruller sakte. Hvis du ikke får stanset den, blir den større, tyngre og ruller raskere. Den blir vanskeligere å stoppe.

Tidlig behandling kan gi færre bivirkninger

Hvis du er av de som opplever bivirkninger av anfallsmedisin, kan du oppleve at bivirkningene blir verre jo lengre ut i anfallet du tar medisinen. Og motsatt at bivirkningene er mindre merkbare i begynnelsen av anfallet. 

Hvordan stanse anfallet tidlig

Så fort du begynner å kjenne antydning til hodepine, bør du ta en dose anfallsmedisin.

Hvis du pleier å få god lindring av reseptfri smertestillende medisin, kan du gjerne bruke det. Men om det vanligvis ikke hjelper er det bortkastet dyrebar tid. Anfallet får tid til å utvikle seg mens du venter på noe som ikke pleier å hjelpe. Da er det bedre at du går rett på skreddersydd migrenebehandling. Oftest er det medisin i kategorien triptaner.

Den første dosen du tar skal stanse eller begrense anfallet. Da kan det være mest effektivt å bruke en av de hurtigvirkende triptanvariantene. Ofte vil det være nok.

Hvis du ikke får så god effekt av anfallsmedisinen, kan du prøve følgende:

  • Søvn. Du kan få bedre effekt av medisinen ved å sove litt. 
  • Hvile. Hvis du ikke får til å sove, kan det også hjelpe å hvile. 
  • Kvalmestillende medisin kan hjelpe anfallsmedisinen til å tas opp bedre fra fordøyelsessystemet. Kvalmestillende medisin kan også gi migrenelindrende effekt i seg selv. Dette må kun gjøres etter avtale med legen din
  • NSAIDs Noen får bedre effekt av å legge til en medisin i gruppen NSAIDS som tas samtidig med triptan. Dette må kun gjøres etter avtale med legen din

Men hva om anfallet kommer tilbake? 

Et migreneanfall kan vare i opptil 3 døgn, og triptaner har effekt i 2 – 12 timer, avhengig av hvilken type du bruker. Du kan være heldig og få stanset anfallet helt med første dose, men det er ikke uvanlig å trenge flere doser i løpet av ett anfall. 

Hvis du merker at anfallet er på vei til å bryte gjennom igjen etter noen timer, tar du en ny dose. Gjør det med en gang du kjenner at smertene er på vei tilbake. Nå kan det være lurt å bruke et triptan med lengre virketid.

Hvis du ofte opplever at anfallet bryter gjennom igjen i løpet av natten eller neste dag, kan du ta en dose langtidsvirkende triptan når du legger deg om kvelden.

Hva hvis anfallet startet mens jeg sov, og jeg føler meg dårlig når jeg våkner?


Da er prosessen allerede godt i gang, og du kan trenge noe som virker veldig raskt og ikke trenger å ta veien om fordøyelsessystemet. I slike tilfeller kan triptan i form av injeksjon eller nesespray fungere bedre.

Injeksjon eller nesespray kan også egne seg godt hvis du er veldig kvalm, og hvis du kaster opp.

De fleste har nytte av å ha flere varianter av triptan liggende hjemme. F.eks. en hurtigvirkende tablett og en langtidsvirkende tablett. Legg til injeksjon/nesespray hvis du trenger det. 

Etter hodepinen

Etter at hodepinen har gitt seg, er man over i prodromfasen (etterfasen) For mange er ikke anfallet helt over. Det kan hende du trenger å hvile. Hvis du kjenner at du fortsatt ikke fungerer hundre prosent, tenk som en idrettsutøver. Kroppen og hjernen din har vært gjennom en kraftanstrengelse, og trenger restitusjon. Restitusjon kan være å sove, men det kan også være å gå en rolig tur, hvis det er best for deg. Dette hører med til anfallsbehandlingen. 

Vanlige feil: 

  • Ikke hvile Hvile og søvn er en viktig del av anfallsbehandlingen
  • Vente med å behandle anfallet i tilfelle det går over av seg selv. Hvor ofte går det over av seg selv?  Er det 9 av 10 ganger?  Eller en av 10? Hvis det er nærmere en av 10 enn motsatt, kan du gjøre en test: Prøv den neste måneden å alltid ta anfallsmedisin med en gang du kjenner hodepinen. Registrerer alle medisindager og hodepinedager, og sammenlign med en vanlig måned. Det er god mulighet for at denne metoden totalt sett gir deg færre hodepinedager og mindre behov for anfallsmedisin.
  • Spare på dosene. Hvis du trenger to doser på en dag, er det bedre å ta det, enn å fordele det over flere dager.  

Søvn er ekstra viktig for deg med migrene

Ny forskning peker mot at søvn er viktig for å gjenopprette hjernens funksjon etter et migreneanfall

Anfallsmedisin

Anfallsmedisin mot migrene er hovedsakelig triptaner. I nyere tid har det også kommet medisiner av typen gepanter men de har ikke refusjonsordning ennå.

Fastlegen din kan skrive ut triptaner og gepanter. Be gjerne om å få resept på minst to ulike triptaner, slik at du kan prøve ut hva som fungerer best for deg.  Kanskje trenger du ulike varianter til ulike behov. 

Forebyggende behandling

Hvis du har 3 eller flere hodepinedager pr. måned, er det anbefalt å vurdere forebyggende behandling.  Mer om det her: 

Gjør aldri endringer i den medisinske behandlingen din uten etter avtale med egen lege.