fbpx

Medikamentoverforbrukshodepine (MOH)

Når man får mer hodepine av medisin mot hodepine

Medikamentoverforbrukshodepine (MOH) er en hodepine som kan utvikles hvis du bruker medisin mot hodepine for ofte, over tid. Du kan få MOH av triptaner (spesifikk anfallsmedisin mot migrene), av reseptbelagte smertestillende og av helt vanlige smertestillende som kan kjøpes uten resept på apotek, i butikken og på bensinstasjonen.

Hvordan unngå MOH?

  • Triptaner: Brukes maks 8 – 10 dager pr. måned.
  • Reseptfrie smertestillende tabletter: Maks 15 dager pr. måned.
  • Bruker du begge deler, da bør du holde deg til maks 8 – 10 dager pr. måned.

Dager, ikke doser

Det er dager som gjelder, ikke doser. Det er bedre å ta flere doser den første dagen for å stanse anfallet skikkelig, enn å strekke det over flere dager. Selvsagt innenfor anbefalingen om maks antall doser pr. dag, og det du har avtalt med legen din.

Du får ikke medikamentoverforbrukshodepine av forebyggende medisiner.

Tar medisiner for å klare å fungere i hverdagen.

Det er ingen grunn til å skamme seg over å få MOH. Dette er en situasjon de fleste uforvarende havner i, fordi vi tar medisiner for å klare å fungere i dagliglivet.

Når hodepinen gradvis kommer oftere enn vanlig, er det naturlig å gripe til den anfallsmedisinen du vet hjelper. Den som gjør deg i stand til å fungere igjen. Det har ingenting med avhengighet å gjøre, men er en strategi for å klare hverdagens krav.

MOH er ikke avhengighet

Selv om medisinene gir deg ekstra hodepine, blir du ikke avhengig av vanlig anfallsmedisin mot hodepine, eller av vanlig smertestillende som fås uten resept. Det er altså ikke avhengighet som skal behandles her. Det er isteden en periode med avholdenhet fra medisinen, som gir hjernen mulighet til å komme tilbake til normal smerterespons igjen. Etterpå kan de fleste bruke anfallsmedisin igjen.

MOH etterligner grunnhodepinen din

Det er ikke så lett å skille medisinhodepinen fra annen hodepine. Den er faktisk kjent for å etterligne den hodepinen du allerede har. Derfor kan den snike seg litt umerkelig og gradvis på, til du en dag oppdager at du må ta medisin oftere og oftere for å klare å fungere i hverdagen. Medisinen din kan godt virke like godt som før, men hodepinen kommer tilbake så snart virkningen går ut. Det skjer igjen og igjen. Man kan godt ha noen få hodepinefrie dager også, selv om man har MOH.

Du er ikke alene

Hvis du opplever dette skal du vite at du ikke er alene, Det er lett å havne i overforbruk av medisiner når man har en hodepinesykdom. Derfor har mange vært igjennom dette før. Det er hjelp å få.

Mange navn

Medikamentoverforbrukshodepine, forkortet MOH blir også kalt medikamenthodepine, medisinhodepine eller medikamentutløst hodepine.

MOH er vanligst hos migrenepasienter

80% av de som utvikler MOH, har diagnosen migrene fra før.

Hvordan settes diagnosen, hva består behandlingen av?

Diagnosen MOH mistenkes hvis du i 3 måneder eller mer har hodepine i 15 eller flere dager pr. måned, og tar triptaner i 10 eller flere dager pr. måned. Hvis du bare bruker reseptfri smertestillende medisin alene; 15 dager pr. måned.

Helt sikker kan man bare være ved at du er helt uten behandling av anfall i noen uker for å se om hodepinen blir bedre.

Hvis du ikke blir noe bedre i løpet av noen uker, er det åpning for at legen din kan fjerne MOH-diagnosen.

Behandlingen består altså oftest i å slutte med medisinene en periode. Også kalt medisinsanering. Dette er det viktig at du ikke gjør helt på egen hånd. Planlegg det godt sammen med legen din, familien og eventuelt arbeidsgiveren. Det øker sjansen for å lykkes.

Forebyggende behandling er også viktig i denne prosessen.

Med hjelp av legen din og god planlegging, har du gode muligheter til å få det bedre. Mange gruer seg veldig til å være uten anfallsmedisin, men blir lettet når det viser seg at bedringen ofte kommer allerede i løpet av de to første ukene. Legen kan hjelpe deg med støttemedisin om nødvendig, som forebyggende medisin om du ikke allerede har det, og kvalmestillende medisin.

Retningslinjer

I den elektroniske legehåndboken NevroNEL, kan du lese om hvordan diagnosen settes, og hva som er beste praksis for å behandle denne hodepinen. Det er anbefalt at behandlingen skjer i samarbeid med legen din. Det øker sjansen for å lykkes.

Klikk for å lese om MOH
Om NevroNEL

NevroNEL er en elektronisk legehåndbok for nevrologiske sykdommer. Innholdet om hodepine, lages og vedlikeholdes av Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine.

Klikk for å lese om nasjonal kompetansetjeneste for hodepine