fbpx

«Behandlingen finnes – men er ikke rullet ut!», Professor Lars Jacob Stovner

Publisert av Torfinn Hansen den

Nevrodagene er i gang!

Nevrodagene er det viktigste nasjonale fagarrangementet for norske nevrologer.
Programmet strekker seg over hele uken, og dagens program domineres av tema knyttet til migrene og hodepinesykdommer.

Vi har hørt flere interessante presentasjoner. Det startet med Statsekretær Anne Grethe Erlandsen som orienterte om den nasjonale hjernehelsestrategien og sentrale implementeringspunkter.

Professor Lars Jacob Stovner fra St Olav Hospital og NTNU ga en oppdatering av «Global burden of disease» og hvilken betydelig plass migrene utgjør.

Fra Danmark fikk vi høre Professor Rigmor Jensen, leder ved Dansk hovedpinecenter, fortelle om betydningen av tverrfaglighet ved etablering av slike sentra.

Det viktigste budskapet fra dagen så langt for norske migrene og hodepinepasienter, ble nok formidlet av Professor Lars Jacob Stovner – «Behandlingen finnes – men er ikke rullet ut!».
Dette er nok den største utfordringen for pasientene med migrene og hodepinesykdommer. Effektiv behandling for den enkelte er ikke tilgjengelig, pga. riktig diagnostikk forsinkes og uteblir fordi kunnskapen er generelt for dårlig i primærhelsetjenesten. Og uten riktig diagnose forsinkes også riktig behandling.
Dette ble også erkjent av helseministeren i forrige ukes spørretime, og er ett av de prioriterte sakene for pasientforbundet «Hodepine Norge» å få skapt en endring på.