fbpx

Fokusområder for «Hodepine Norge» i arbeidet mot embetsverk og politiske myndigheter

Publisert av Torfinn Hansen den

Hodepine Norge ble etablert og startet sin aktivitet etter at arbeidet med regjeringens hjernehelsestrategi på det nærmeste var fullført, slik at selv om migrene og andre hodepinesykdommer er nevnt, mangler strategidokumentet hvilke tiltak som er nødvendig for å gi disse pasientene et bedre og meningsfullt liv.

Vi ser for oss følgende fokusområder for migrene og andre hodepinesykdommer:

1. Migrene og andre hodepinesykdommer må få en mye sterkere og tydeligere plass i legers utdannelse og etterutdannelse. Kunnskapen om disse lidelsene er alt for dårlig hos fastlegene, slik at alt for mange må leve unødvendig plagsomt som følge av manglende diagnose og derav mangelfull adekvat behandling.

2. Migrene- og andre hodepinepasienter nedprioriteres og tas sjelden på samme alvor av helsevesenet som andre mere «interessante» pasientgrupper som f.eks. de med hjerte/kar-, lunge-, mage/tarm lidelser etc. Noe av forklaringen kan være at hodepinelidelser hovedsakelig rammer kvinner. Veldig ofte blir episodisk alvorlig hodepine og episodisk migrene rubrisert som spenningshodepine og utvikler seg til kronisk hodepine/migrene på grunn av utelatt adekvat behandling og oppfølging.

3. Politikere og embetsverk må få kunnskap om de samfunnsmessige konsekvensene av hodepinesykdommer. Bare migrene alene forårsaker mer enn 2 millioner fraværsdager fra skole og arbeid. I tillegg kommer redusert «produksjon» ved at mange går syke på jobb/skole. Ekstra bekymringsfullt er også at nylig publiserte studier viser en økt forekomst av hodepine hos ungdom. Bedre diagnostikk og derav bedre behandling, spesielt i førstelinje, har potensiale til å redusere disse tallene betydelig.

4. For første gang på over 30 år er nye behandlingsmuligheter i utvikling, spesielt innrettet mot migrenepasienter. De første blir tilgjengelig i Norge i løpet av høsten. Det er en prioritert oppgave å bidra til at disse behandlingene blir tilgjengelige for flest mulig, raskt og på akseptable betingelser.

Kategorier: Medlem