fbpx

Det er antagelig migrene

Publisert av Hodepine Norge den

Har du hodepine som kommer tilbake og har blitt så plagsom at du vil be legen om hjelp? Da er det over 90 prosent sannsynlig at det er migrene.

Så vanlig er migrene at den rammer én av syv personer, og dobbelt så mange kvinner som menn.

Men hva med spenningshodepine?

Men hva med spenningshodepine tenker du kanskje? Jo den er også veldig vanlig, men ses sjelden på legekontoret. De fleste klarer å fungere greit med spenningshodepine, eller behandler den effektivt selv med reseptfrie smertestillende medisiner.

Hva er forskjellen på migrene og hodepine?

Hodepine er et symptom. Migrene er en nevrologisk sykdom der hodepine er ett av flere symptomer. 

Hva er et migreneanfall?

En som har migrene, vil ha anfall som kommer tilbake igjen og igjen. Hvor ofte, er individuelt. Noen har sjeldne anfall og lever helt greit med det. Andre har anfall flere ganger i uken, og kan være så preget av sykdommen at de ikke fungerer i hverdagen. De fleste befinner seg et sted mellom disse ytterpunktene.

Et anfall varer fra fire timer til tre døgn og har flere faser. Først kan du merke noen nevrologiske forsymptomer, som nakkesmerter, humørendringer, gjesping, lysømfintlighet for å nevne de vanligste. Deretter slår hodepinen til. Ofte sammen med kvalme. Etter hodepinen kan du oppleve tretthet og utmattelse. Eller oppstemthet.
En fjerdedel har også aura i form av synsforstyrrelser, som kommer før hodepinen. Alle disse litt rare symptomene skyldes det som skjer i hjernen under anfallet.

Hvordan finner jeg ut om det er migrene?

Diagnosen må du få hos legen din, men du kan ta denne testen for å få en indikasjon: 

  • Blir du ømfintlig for lys under hodepinen?
  • Førte hodepinen til at du var borte fra jobb/skole, eller ikke kunne fungere, en dag eller mer de siste tre månedene?
  • Blir du kvalm eller uvel når du har hodepine?

Hvis du svarer ja på to av disse tre spørsmålene, er det 93 prosent sannsynlighet for at du har migrene. 

Når bør jeg gå til legen med hodepinen min?

Når hodepinen kommer tilbake igjen og igjen, går ut over evnen din til å fungere og ikke lar seg stanse med reseptfrie smertestillende, eller du tar slike oftere enn 15 dager per måned – da bør du oppsøke fastlegen din. De aller fleste med migrene får både diagnose og behandling hos fastlegen.

Når skal jeg oppsøke nevrolog?

Fastlegen har hovedansvar for migreneoppfølgingen i det offentlige helsevesenet, og 90% følges bare opp der. Fastlegen kan skrive ut både forebyggende behandling, og anfallsbehandling.

For de aller fleste med migrene holder det. Målet er å få færre anfall og at du klarer å håndtere de anfallene som kommer.

Men hvis du ikke blir bedre, eller blir verre etter å ha forsøkt:

  • 3 ulike forebyggende medisiner av de som fastlegen kan skrive ut
  • Flere ulike anfallsmedisiner (Det finnes 7 varianter å prøve ut)

Da kan fastlegen henvise deg til nevrolog. Det er et krav til fastlegen at hun skal prøve ut dette først, så en henvisning som sendes tidligere kan risikere å bli avvist av nevrologen.

Kategorier: Fakta