Hundretusener har lært mer om barnehodepine
Ett til to barn i hver skoleklasse har migrene.
I Norge er det minst 42.000 barn i grunnskolen og 30.000 unge i alderen 16-19 som har migrene. Det betyr at 1-2 elever i hver skoleklasse har veldig mye vondt i hodet.
De voksne forstår ikke at det kan være migrene
En stor del av barna har ikke fått diagnose hos legen, fordi foreldre og andre voksne ikke forstår at det kan være migrene. Migrenesymptomene hos barn skiller seg nemlig delvis fra voksnes migrene, og dette er en av årsakene til at foreldre, lærere, helsesøstre og til og med en del leger, ikke tenker på at det kan dreie seg om migrene når barn klager over hodepine.
Sykdommen går i arv. Allikevel forstår ikke mange voksne hvor alvorlig barnas hodepine er. Dette til tross for at hos 75% av barn med migrene forekommer sykdommen i nær familie.
Dette forteller allmennlege og medlem av forbundets medisinske fagråd Anne Christine (Tine) Poole som har jobbet i årevis for at barn og unge skal få bedre hjelp for sin migrene. Hun ville gjøre noe for å få flere foreldre til å ta barn med hodepine med til legen.
Syk den ene timen, og frisk den neste
-Den viktigste årsaken til at barns migrene ikke blir tatt alvorlig, er at mange barn har adskillig kortere migreneanfall enn voksne. Selv om de er kjempedårlige, så kan de være oppe og sprette få timer etterpå. Da er det lett at voksne tenker at barna overdriver sine plager, sier hun. Og dersom de søker informasjon om barnehodepine på nett, så var det før veldig lite nyttig å finne.
Flere søker og finner nå informasjon om barnehodepine på nett
Dette har nå endret seg! I 2017 tok Tine Poole initiativet til et informasjonsprosjekt kalt Barnehodepine – Søkeord: barn + migrene med utgangspunkt i mangelen på god informasjon. Det ser ut til å virke.
Nettsøk om hodepine og migrene hos barn og ungdom har økt voldsomt siden prosjektet startet, forteller prosjektleder Jorunn Arnesen i Foreningen for kroniske smertepasienter.
Gode informasjonsfilmer om migrene hos barn
Hensikten med prosjektet var å utvikle gode informasjonsfilmer om migrene hos barn og unge, og sørge for at den som søker på nett skal finne filmene og få mer kunnskap.
Og det gjør folk. Filmene er publisert på nettsiden barnehodepine.no og er sett 9200 ganger. Vi i Hodepine Norge har samarbeidet med FKS om å spre budskapet på sosiale medier, for å rette oppmerksomhet mot at barns hodepine kan være migrene, og for å lede seere til filmene. Hele 177.000 ganger har budskapet nådd ut til brukere av Facebook!
Mange har brukt filmene for å spre kunnskap om barnehodepine.
Arnesen forteller videre at flere andre nettportaler og tidsskrifter har hjulpet til med å spre informasjonsmaterialet om hodepine hos barn.
Kommunikasjonsselskapet Bravissimo som vi har samarbeidet med, kontaktet mange medieaktører som har familier som målgruppe, og tilbød dem å bruke våre filmer i helserelaterte saker. Flere likte det vi har laget og takket ja; Nettportalen Altomdinhelse.no publiserte en stor artikkel, med lenke til filmene våre, i et temablad som gikk ut med Dagbladet, og på livsstilsguide.no til 165.000 potensielle lesere.
Lommelegen.no som har over 400.000 lesere per uke hadde en sak om barnehodepine og brukte to av filmene våre.
Hjernerådet, Landsgruppen av helsesykepleiere og flere andre nettsider/Facebookgrupper med til sammen mere enn 35.000 brukere har publisert noen saker med lenke til vårt materiale. Og legemiddelselskapet Teva har lagt flere av filmene på migreneskolen.no.
-Så vi har virkelig nådd ut! sier Arnesen begeistret.
Økt pågang av unge pasienter
-Ja, jeg har merket en betydelig økt pågang av pasienter, sier Tine Poole som deltar som fagperson i filmene. De har helt klart har funnet meg på nett, etter å ha sett meg snakke om barnehodepine i filmene.
-Filmene har fått veldig bra respons, bekrefter Arnesen. Vi er veldig fornøyde med resultatet. Dr. Poole forteller om symptomer, behandlingsmuligheter og hvordan man kan forberede seg slik at lege lettere kan stille diagnose. Og så deltar flere barn og ungdommer med migrene i filmene. De viser hvordan det er å ha migrene og hvordan det skaper problemer på skolen og i fritiden.
Et kvalitetsstempel er at flere viktige aktører lenker til filmene fra sine nettsider, for eksempel Helsenorge.no og Norsk helseinformatikk nhi.no. Det er vi veldig stolte av, og de er en viktig inngangsport til vår nettside barnehodepine.no!
FKSs kasserer Jorunn Arnesen har vært leder for informasjonsprosjektet barnehodepine.no.